Sayfa içeriğine ilerle

Bu içeriğin doğruluğu Uzm. Dr. Orkan Karaca tarafından kontrol edilmiştir.

Peptik ülser oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Bu yüzden nedenleri, belirtileri, sonuçları, kimlerde daha sık görüldüğü ve tedavisi de toplumda çokça merak edilir. Gelin ülserle ilgili bu merak edilenlere yakından bakalım…

Mide rahatsızlıkları arasında en bilinenlerden biri ülserdir. Bu hastalık, mide asidi ve sindirim sıvılarının mide ya da onikiparmak bağırsağında oluşturduğu doku kaybı ile meydana gelir. Normal şartlarda mideye zarar vermeyen bu sıvılar, mideyi koruyan mukus tabakasının azalması ile tahribata neden olur. Bu tahribat da mide ve onikiparmak bağırsağında yaralar oluşmasına yol açar. Zaten ülser kelimesi de Latince “yara” kelimesinden türemiştir.

Ülserin Nedenleri

Ülserin başlıca nedenleri arasında "Helicobacter pylori" isimli bakteri ilk sırada yer alır. Bu bakterinin varlığı her zaman ülsere neden olmasa da onikiparmak bağırsağındaki ülserlerin hemen hepsinde bu bakteri görülür. Bunun dışında genetik faktörler, analjezik ve steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİ), stres, sigara, alkol ve kahve de ülser ile ilişkilendirilmektedir.

Ülser Kimlerde Görülür?

Mide ülseri yaygın bir hastalıktır. Hastalığı geçiren ya da geçirmiş kişilerin toplumdaki oranının yüzde 2 ile 6 arasında olduğu kaydedilmektedir. Mide ülserine göre daha yaygın görülen onikiparmak bağırsağı ülseri erkeklerde kadınlara oranla daha yaygındır, erkeklerde yaklaşık üç kat daha fazla görülür. Daha sık görülme yaşı ise 40-70 arasıdır. Mide ülserinde durum değişir: Mide ülseri kadınlarda daha yaygındır ve 60 yaş civarında daha sık gözlenir.

Ülserin Belirtileri Neler?

Ülserin en yaygın belirtisi mide ağrısıdır. Karnın üst kısmındaki bu ağrı ve yanma hissi genellikle öğün aralarında artar. Eğer ülser onikiparmak bağırsağında ise hastayı gece uykusundan uyandırabilecek şiddette ağrılar görülebilir. Bunun yanında bulantı, kusma, iştahsızlık, hazımsızlık, kilo kaybı gibi belirtiler de ülsere işaret ediyor olabilir.

Ülser Tehlikeli Midir?

Ülser, tedavi edilmediği takdirde bazı tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Örneğin üst sindirim sistemindeki kanamalar, genellikle ülserle ilgilidir. Kanama olduğu takdirde dışkıda siyaha yakın, kusarken de kahverengi bir sıvı olarak gözlemlenebilir. Bu durum, ülserle ilgili başka bir belirti yaşamayan kişilerde de görülebilir. Böyle bir sonuçla karşılaşıldığında derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Mide delinmesi de ülserin bir başka sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Dokularda tahribat anlamına gelen ülserin artması ile mide asidi, karın boşluğuna geçebilir. Bu da çok şiddetli ağrılara neden olur.

Hastalığın Teşhisi

Ülser, yalnızca üst sindirim sistemindeki radyolojik ya da endoskopik tetkik ile anlaşılabilir. Fiziki muayene ile doğru teşhis konulması mümkün değildir.

Tedavi Yönetmleri

Ülser, ilaçla tedavi edilebilir. Genellikle mide asidini azaltan ilaçlar kullanılır. Böylece asit düzeyi azaltılarak asidin midede yol açtığı hasar engellenir. Eğer ülser Helicobacter pylori kaynaklı ise bakteriyi ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar kullanılır. Ülserin yol açtığı bazı komplikasyonlar ise cerrahi müdahale gerektirebilir. Ayrıca beslenme tarzı da ülsere karşı oldukça önemlidir.

Uzm. Dr. Orkan Karaca Hakkında

Uzm. Dr. Orkan Karaca, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlığını edinmiş ve Maltepe Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisansı yapmıştır. Kurucusu olduğu Aykan Sağlık Eğitim Danışmanlık Merkezi’nin aynı zamanda yöneticisi olarak görev almaktadır. Türk Tabipleri Birliği, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği asil üyesidir.