Sayfa içeriğine ilerle

Bu içeriğin doğruluğu Uzm. Dr. Orkan Karaca tarafından kontrol edilmiştir.

Peptik ülser yani mide ve onikiparmak bağırsağında görülen yaralar, hastalarda ağrı, bulantı, kusma gibi sorunlara yol açar. Cerrahi müdahale gerektirecek tehlikeli sonuçlara yol açabilen bu hastalığın ilaçla tedavisi mümkün. Ancak tedaviyi diyetle desteklemek de önemli. Böylece komplikasyonların azalmasını sağlayabilir, hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Ülser, mide ve onikiparmak bağırsağındaki dokularda oluşan hasar anlamına geliyor. Bazı yiyecekler bu hasarın artmasına neden olurken bazıları ise dokuların tamirine yardım ediyor. Bu nedenle ülser hastalarının yediklerine dikkat etmesi gerekiyor. Ülser hastalarının nelerden uzak durup neleri, nasıl tüketmesi gerektiğini sizler için derledik.

Ülser Diyeti Nedir?

Yediklerinize dikkat ederek ülser semptomlarını azaltabilir ve ülserin daha fazla ilerlememesine katkı sağlayabilirsiniz. Böylelikle ülserin yol açtığı ağrı ve acılarınız da azalmış olur. Bunun için öncelikle vücudunuzun eksikliğini hissettiği, vitamin açısından zengin gıdaları yemelisiniz. İyileşmek için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu protein ve diğer gıdaları da tüketmelisiniz. Bunlar her hastalık için geçerli olabilecek genel tavsiyelerdir. Ülser konusunda ise özellikle midedeki yaraları artıracak, ağrıya sebep olabilecek gıdalardan uzak durmalısınız. Elbette bunları, doktorunuzun önerdiği tedaviye paralel olarak yapmanız halinde fayda sağlayacaktır.

Polifenol İçeren Besinler

Ülser tedavisinde katkı sunan doğal ürünlerde polifenol öne çıkıyor. Polifenol, bitkilerde bulunan ve antioksidan özelliği olan bir bileşiklerdir. Bu bileşiklerin, peptik ülserin iyileşmesine katkı sunduğu biliniyor. Bazı polifenoller, mide ve onikiparmak bağırsağında oluşan yaraların iyileşmesinde etki gösterirken bazıları da bazı ülserlerin sebebi olan Helicobacter pylori bakterisinin ortadan kaldırılmasında etkin rol oynuyor. Örneğin yeşil çay, polifenol açısından zengin bir içecektir. Bu nedenle dokularda hasarların iyileşmesinde olumlu bir rolü vardır.

Ülseri Olanlar Hangi Besinlerden Uzak Durmalı?

Ülserden mustarip hastaların yemek alışkanlıklarını değiştirmesinde büyük fayda var. Bunlar, hastaların deneyimleriyle de kolayca tespit edilebilir. Bu yiyecekleri tüketmek, semptomları artıracağından, hastalar nelerin zararlı olduğunu kendileri de gözlemleyebilir ve buna dönük önlemler alabilir.

Alkollü içecekler ülser hastalarının uzak durması gereken ürünlerin başında geliyor. Alkol, hem dokulardaki hasarı artırıyor hem de iyileşmeyi geciktiriyor. Bu sebeple ülser hastaları alkolden uzak durmalıdır. Uzak durulması gereken bir diğer içecek grubu da kafeinli içecekler. Kahve ve çay, midede asit üretimini artırarak ülser semptomlarının ağırlaşmasına neden olabilir. Ülser hastalarının kahve ve çay içmemesinde fayda var. Süt de ülser hastaları için istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle sütten de uzak durulması önerilmektedir.

Yiyeceklere gelince, fazla yağlı gıdalar, baharatlı ve tuzlu yiyecekler, kızartmalar da ülser konusundaki şikâyetleri tetikleyebilir. Bir diğer “tatlı tehlike” ise çikolata... Bu masum atıştırmalık da ülser hastaları için tehlikeli olabiliyor.

Ülseri Olanlar Neler Tüketmeli?

Ülser için genel olarak “sağlıklı beslenme” önemli. Peki bu diyetin içinde neler var? Öncelikle elbette meyveler. Elma, üzüm, nar gibi meyveler iyi bir seçenek olacaktır. Zira bu meyveler de yukarıda bahsettiğimiz polifenol içeren gıdaların arasındadır. Ancak meyve demişken narenciye ve bunların sularından uzak durmak şart.

Ekmek tercihinizi tam tahıllı ekmeklerden yana kullanabilirsiniz. Yulaf ve kinoa gibi gıdaları da listenize ekleyin.

Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar ve lahana gibi gıdalar, iyileşmeye katkı sunan yiyecekler arasındadır. Et tercihi ise beyaz et ve yağsız kırmızı etten yana kullanılmalıdır. Balık başta olmak üzere deniz ürünlerini de unutmayın!  Kefir ve yoğurt gibi fermente gıdaları da diyetinize mutlaka ekleyin.

Ülseri Olanlar Ne Zaman Yemek Yemeli?

Yediklerimiz kadar ne zaman ve ne kadar yediğimiz de önemli. Ülser hastalarının öğünlerde geniş aralar vermemesi önerilir. Çünkü ara arttıkça yediğimiz miktar da artar. Bu da sindirim için daha fazla asit salgılanması anlamına gelir. Asit ise dokulardaki hasar nedeniyle komplikasyonların artmasına neden olur. İşte bu nedenle az az ve sık yemek önerilmektedir. Ayrıca yatmadan yaklaşık üç saat önce yemeyi bırakmak gerekiyor.

Uzm. Dr. Orkan Karaca Hakkında

Uzm. Dr. Orkan Karaca, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlığını edinmiş ve Maltepe Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisansı yapmıştır. Kurucusu olduğu Aykan Sağlık Eğitim Danışmanlık Merkezi’nin aynı zamanda yöneticisi olarak görev almaktadır. Türk Tabipleri Birliği, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği asil üyesidir.